امروز: سه شنبه 15 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
دسته بندی صفحات
ضمانت خرید
https://www.uplooder.net/ https://www.uplooder.net/

بررسی عوامل موثر بر خشونت مردان علیه زنان در خانواده

بررسی عوامل موثر بر خشونت مردان علیه زنان در خانواده دسته: علوم اجتماعی
بازدید: 32 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 118 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 193

زنان و اسلام مقدمه زن آیینه‌ی تمام نمای شخصیت انسان است او مظهر پرورش است و صفت الهی پروردن از جانب خدای خویش را به ودیعه دارد، دامن زنان اولین كلاس درس و بهترین محل تربیت كودك است چنانكه گویند مرد از دامن زن به معراج می رسد بدین معنی كه زن پایه گذار وجود حیات آدمی است زنان مسلمان و فداكار لازم است تا با حفظ عفت و پاكدامنی خود، ظلم ستیزی نهض

قیمت فایل فقط 5,900 تومان

خرید

بررسی عوامل موثر بر خشونت مردان علیه زنان در خانواده

زنان و اسلام

مقدمه:

زن آیینه‌ی تمام نمای شخصیت انسان است. او مظهر پرورش است و صفت الهی پروردن از جانب خدای خویش را به ودیعه دارد، دامن زنان اولین كلاس درس و بهترین محل تربیت كودك است چنانكه گویند: مرد از دامن زن به معراج می رسد. بدین معنی كه زن پایه گذار وجود حیات آدمی است زنان مسلمان و فداكار لازم است تا با حفظ عفت و پاكدامنی خود، ظلم ستیزی نهضت حسینی را به همه انسانها برسانند تا بدین وسیله افتخار تربیت بزرگ مردان و بزرگ زنان تاریخ را داشته باشد.

مقام زن در اسلام و در آیین های دیگر:

مشاهده و تجربه این معنا را ثابت كرده كه مرد و زن دو فرد از یك نوع و از یك جوهرند، بر خلاف نظریات موجود در امت های پیشین كه زن را از مرگ بدتر و تلخ تر می دانستند تا حدی كه در سال 586 میلادی در فرانسه كنگره ای تشكیل شد تا در مورد این كه آیا زن انسان است یا خیر بحث كنند كه نتیجه كنگره این بود كه به زن انسانی غیرمستقل و در خدمت مردان است.

اما با ظهور اسلام همه ی تفكراتی كه در اثر تلقین علیه زن بود از بین رفت و جای خود را به عزت و اعتبار اساسی زنان داد.

اصل تساوی زن و مرد:

قرآن با كمال صراحت در آیات متعددی در اصل تساوی زن و مرد از نظر انسانیت و كمالات می فرماید: «زنان را از جنس مردان و از سرشتی نظیر مردان آفریدیم» و این را با توجه به قوانین امروز در دنیای غرب، در حاكمیت قوانین اسلامی ناظر بر مالكیت زن و حمایت های مالی و اقتصادی شوهر در خانواده قابل لمس تر می توان دید. اما در دنیای غرب، با توجه به شعار آزادی و اتیكت تساوی زن و مرد باز هم این تساوی نه در عرصه شغل و كار و نه در عرصه ی خانواده به هیچ عنوان رعایت نشده و استفاده ابزاری از زن تا حدی پیش رفته كه به سقوط هویت انسانی و عدم احقاق كمترین حق او گردیده است و این را كاملا با توزیع و ترویج بیماری های مقاربتی چون «ایدز، سفلیس و سوزاك» می بینیم. و از نظر اسلام زن و مرد در انسانیت برابرند ولی دو گونه انسان اند با دو گونه خصلتها و دو گونه روانشناسی طبیعت. ولی دنیای غرب «تشابه محوری» را جایگزین «تناسب محوری» كرد و چنانكه ویل دورانت می گوید: این حركت برای اولین بار با قانون 1882 بود كه به موجب این قانون زنان بریتانیای كبیر از امتیاز بی سابقه ای برخوردار می شدند و حق نگهداری پول خود را داشته و از آن به بعد زنان از بندگی و جان كندن در خانه آزاد شده و گرفتار جان كندن در مغازه و كارخانه شدند و در حال حاضر چنانكه در پیش ذكر شد به دنیایی از ابتذال كشیده شدند كه نقش ابزاری داشته و تنها در معرض بهره برداری دیگران واقع می شوند. مقام معظم رهبری نظریات موجود در اصل تساوی زن و مرد را اینچنین به دو هدف كلی و مجزا در نظرات متفاوت تعریف كرده اند: اولین هدف رسیدن زن به كمال وجودی خود می باشد اما دومین هدف ایجاد تخاصم و جدایی و رقابت خصمانه میان دو جنس زن و مرد است كه هدف اول دستاورد اسلام و هدف دوم هدف كوته بینانه است به وضوح می بینیم در اسلام به زن بسیار اهمیت داده می شود چنانكه در بسیاری از آیات قرآن كریم آمده است: پاداش اخروی و قرب الهی به جنسیت مربوط نیست بلكه به ایمان و عمل صالح مربوط است خواه از طرف زن و یا از طرف مرد باشد و همیشه در كنار هر مرد بزرگی از قدیسه ای بزرگ یاد می كند كه از همسران آدم و ابراهیم علیه السلام و از مادران موسی (ع) و عیسی (ع) در نهایت تجلیل كرده است یا بانوی بزرگوار حضرت خدیجه (س) و سرور همه زنان عالم حضرت فاطمه زهرا (س) كه خداوند در قرآن كریم از ایشان به كوثر یاد می كند. بر خلاف نظریات تحقیرآمیزی كه در امت های پیشین راجع به زن وجود داشته همچون عنصر گناه دانستن زن، شیطان بودن زن، عدم رسیدن او به مقامات معنوی چون ورود به بهشت، طفیلی دانستن زن، آفرینش او از دنده چپ مرد، مقدمه قرار گرفتن زن برای مرد، عامل بدبختی و گرفتاری مرد و در پایان زن را به منزله ظرفی كه نطفه مرد را در خود نگاه می دارد، می دانستند و هیچ ارزشی برای بارداری او نمی گذاشتند.

در این میان دین اسلام با بیانی روشن و شفاف با تمام این نظریات مخالفت كرد، چنانكه در آیات قرآن كریم آورده شده كه «خداوند از جنس خود شما برای شما همسر آفرید».

و همچنین داستان بهشت آدم را مطرح كرده و با بیان «فوسوس اهما الشیطان». جنس زن را از اتهام عنصر گناه و شیطان بودن مبرا ساخت و یا بر خلاف بسیاری از آیینها كه رابطه جنسی را پلید می دانند ازدواج را مقدس و تجرد را پلید می شمارد.

چنانكه پیغمبر اكرم (ص) می فرماید: من به سه چیز علاقه دارم: بوی خوش، زن، نماز و با بیان «هن لباس لكم و انتم لباس لهن» هر یك از زن و مرد را پوشش و زینت یكدیگر می داند و خلقت هر یك را برای دیگری قلمداد كرده و وجود زن را خیری برای مرد و مایه سكوت و آرامش دل او معرفی می كند و زن و مرد را در آفرینش هر یك از انسانها مهم و دخیل می داند و تمام نظرات تحقیرآمیز را به یكباره مردود می كند.

«انی جاعل فی الارض خلیفه» و خداوند زن را تا جایگاه جانشین خود كه به طور عام در آیه ذكر شده، بالا می برد و برای رسیدن به این مقام تفاوتی بین زن و مرد قائل نمی شود.

اما در یهودیت و مسیحیت بنا بر آنچه در كتاب مقدس آمده است، جایگاه زن نسبت به مرد، جایگاهی فرعی و ثانوی است ولی در اسلام به انسان بودن زن و مرد توجه شده است و آفرینش انسان را از نفس واحده می داند و زمانی كه از زنان خوب یا بد یاد می كند، ایشان را نمونه مردم خوب و بد دانسته و مختص زنان خوب و بد نمی داند كه در قرآن كریم در مورد زن نوح و زن لوط آورده شده كه این دو زن را با دوزخیان در آتش افكنید و بعد می فرماید: «ضرب الـ... مثلآ للذین كفروا»‌و ایشان را نمونه و درس عبرت تمام كافران اعم از زن و مرد قرار می دهد و بالعكس.

اما در كنار این مسائل، اسلام به اختلافات طبیعی زن و مرد اذعان و اشاره می كند و آنها را مایه كمال، عدم نقص زن و بلندی مرد می داند.

نقش زن در تاریخ اسلام

تاریخ اسلام تاریخی مذكر مونث است

به عنوان نمونه زنان در صدر اسلام در بیعت با رسول خدا (ص) حاضر شدند و همچنین در هجرت از مكه به مدینه نیز حضور داشتند اما اثر جاوید حماسه عاشورا نقش پررنگ زنان در تاریخ اسلام را كاملا نمایان كرد.

حتی سیر و سلوك و مقامات معنوی كه عمل در آن بندگی، احساس آن شرمندگی و نتیجه اش سازندگی است خاص گروه ویژه ای نمی باشد تا حدی كه می توان گفت: زنان در بسیاری از موارد جلوتر هستند. از آن رو امام خمینی (ره) در آغاز وصیت نامه سیاسی الهی خویش می فرماید: ما مفتخریم كه بانوان و زنان پیر و جوان و خرد و كلان در صحنه های فرهنگی و اقتصادی و نظامی حاضر و همدوش مردان یا بهتر از آنان، در راه تعالی اسلامی و مقاصد قرآن كریم فعالیت دارند و حتی در زمان هجوم دشمنان دفاع را جزء تكالیف زن و مرد در كنار یكدیگر می دانند.

ضرورت حجاب زنان د ر اسلام:

حجاب نماز، روزه و خمس نیست كه در زمانی موسوم باشد و بعد از انجام آن تكلیفی نباشد بلكه حجاب فرضیه ای «عبادی – عرفانی – حماسی» است كه زن را در حال عبادت و فرمانبرداری از خداوند، از عشق لبریز و آثار آن را جاودانی می كند و در عین حال پرچم حق سالاری است كه زنان با سادگی و پنهان داشتن جاذبه های جنسی خود و بالواقع با عفاف و پاكدامنی خود به مردان فرصت مردسالاری و بهره وری از زن را نمی دهند و زن را در نظر مرد قابل احترام می كنند و از او سلب آزادی نمی كند در واقع حجاب «حق زنان» و «حد مردان» است.

حقوق زن در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (حقوق زن در اسلام)

اصل بیستم و بیست و یكم از حقوق زنان به ترتیب چنین یاد شده است كه: همه افراد ملت اعم از زن و مرد یكسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند و همچنین در اصل بعدی آمده: دولت موظف به تضمین تمام حقوق زنان در امور زیر بدین ترتیب می باشد:

1-ایجاد زمینه های مساعد برای رشد شخصیت مادی و معنوی زن.

2-حمایت مادران، بالاخص در دوران بارداری و حضانت فرزند.

3-ایجاد دادگاه صالح برای حفظ كیان و بقای خانواده.

4-ایجاد بیمه خاص بیوگان و زنان سالخورده و بی سرپرست.

5-اعطای قیمومت فرزندان به مادران شایسته در جهت غبطه آنها در صورت نبودن ولی شرعی.

دیدگاه اسلام در مورد طلاق زن:

اسلام با طلاق و انحلال كانون خانوادگی نظر مخالف دارد و تمام تلاش خود را برای برقراری این رابطه داشته است به طوری كه پیامبر اكرم (ص) «طلاق را از بدترین حلالهای خداوند می داند» اما اسلام در مقابل زندگی هایی كه امكان بازگشت آرامش یا روح زندگی و احساس محبت بر قلب زن و مرد ندارد و یا زندگی كه در آن زن به زور قانون در خانه مرد بماند و یا زن دچار بوالهوسی مرد شده باشد، طلاق را پیشنهاد می كند تا از زن سوء استفاده نشود و زندگی بر دو طرف تلخ و غیرقابل تحمل نگردد و هرچه افراد به زندگی غرب و جامعه به سوی جامعه غربی پیش می رود آمار طلاق نیز افزایش می یابد و از آن رو 27 درصد طلاق های ثبت شده كشور مربوط به شهر تهران است با این كه نسبت جمعیت آن به جمعیت كشور تنها ده درصد می باشد و در كل تهران درصد طلاق بیش از ازدواج است.

به طور كلی می توان چنین نتیجه گرفت كه: غرب با نامهای «آزادی» و «تساوی» و غیره زن را در خدمت مقاصد خویش گرفته است. اما در اسلام آزادی زن در حفظ حقوق انسانی و شخصیتی او، با حفظ شئونات اسلامی و دینی و انسانی خلاصه می شود و اجازه هر نوع بهره كشی از زن را نمی دهد اما با حفظ مقام انسانیت خود دوشادوش مردان در صحنه های فرهنگی و اقتصادی و نظامی فعالیت كرده و به هدف والای خود كه استقلال و آزادی و رعایت تناسب حقوق زن و مرد در عین عدالت می باشند، برسند.

پی نوشت‌ها:

1-(ر.ك. طباطبایی، سیدمحمدحسین، ترجمه المیزان، بنیاد علمی و فرهنگی علامه طباطبایی،  ج 4. ص 140، نویسنده: علامه طباطبائی).

2-(ر.ك.طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، بنیاد علمی و فرهنگی علامه طباطبایی جلد 2، ص 405).

3-(ر.ك.مطهری، مرتضی، نظام حقوق زن در اسلام، صدرا، 1376، ص 18-17).

4-(ر.ك.ویل دورانت، (wil dorunt)، لذات فلسفه، انتشارات علمی و فرهنگی، 1375، ص 159-155.

5-ر.ك.روزنامه جمهوری اسلامی، 2/8/1376.

6-قرآن مجید، سوره طلاق، آیه 5.

7-قرآن مجید، سوره اعراف، آیه 20.

8-قرآن مجید، سوره بقره، آیه 167.

9-قرآن مجید، سوره مباركه، آیه 30.

10-قرآن مجید، سوره نسا، آیه 1.

11-ر.ك. شهید مطهری. مرتضی، نظام حقوق زن در اسلام. انتشارات صدرا. قم 1357. ص 168-169.

12-ر.ك. شهید مطهری. مرتضی، حماسه حسینی، ج 1، ص 324.

13-صحیفه نور، ج 21، ص 172.

14-حسینی بهشتی، شهید محمدحسین، كتاب مبانی نظری قانون اساسی، ص 89.

15-ر.ك. روزنامه اطلاعات شماره 11512.

زن در اسلام

4 ژاله ردگاه - فرشته خدادادیان

كارشناس ارشد علوم تربیتی

لیسانس الهیات

مقدمه:

درك مسأله زنان در حال حاضر، منوط به كنكاش و شناخت دیدگاه‌ها، ساختار و تفكرات فرهنگی گذشته می باشد، و در بیشتر نحله های فكری و فلسفی جایگاه زن را ناشناخته و مبهم می یابیم. اما در دیدگاه اسلام از زن و مرد به عنوان مكملی یكدیگر یاد شده است. اسلام با ظهورش طلسم خرافات و دیدگاههای غلط را نسبت به زنان در هم شكست و در واقع «خط قرمزی» بر اندیشه هخی باطل درباره زنان كشید.

دیدگاه اسلام در مورد زنان بر خلاف اندیشه ها و افكار رایج بوده است و خداوند متعال گنجینه با ارزش لطف و آرامش و رحمت را در وجود زن قرار داده است، لذا این مقاله با عنوان «زن در اسلام» سعی دارد با توجه به دیدگاه اسلام به زن و مرد به عنوان مكملین یكدیگر و اهمیت نقش زنان به عنوان نیمی از پیكره ی اجتماع در شكل گیری و توسعه جوامع بشری، با هدف كلی به بررسی جایگاه و ارزش زن بر اساس قرآن مجید، روایات و احادیث بپردازد.


سئوالات تحقیق

(جایگاه اقتصادی زن در آیات و احادیث چگونه می باشد؟ نظر اسلام در مورد برخورد با زنان چیست؟ اسلام به بهداشت زنان چگونه نگریسته است؟ نگاه آیات و روایات به آفرینش چگونه می باشد؟) به شیوه ی كتابخانه ای و با رجوع به اسناد، مدارك، كتب و ... انجام گرفته است.

امید است مطالعه حاضر گامی در جهت پویایی حضور زنان در توسعه پایدار باشد.

زن در اسلام:

در سرزمینی كه دختران را زنده بگور می كردند و پدران از شنیدن تولد نوزادت دختر شرمسار و خشمگین می گشتند، اسلام با طلوع خویش، در احیای شخصیت زن و دفاع از مقام او قوانینی را ابلاغ كرد و ستمهایی را كه بر زنان روا داشته بودند را شدیدا محكوم كرد و ارزش وجودی و استقلال زن را به جهانیان معرفی كرد.

با ظهور اسلام زنان جانی تازه یافتند و با رهبری رسول الله در صحنه های مختلف مسابقة رسیدن به كمال، حضور یافتند و گاه گوی سبقت را از بسیاری مردان نیز ربودند. كتاب آسمانی دین مبین اسلام، همچنان كه همه حقایق را بیان كرده است، و برای احقاق حقوق زنان ابتدا به طرح حقوق اولیه انسان‌ها پرداخته است در حالیكه زنده به گور كردن دختران، فرهنگ رایج عصر ظهور قرآن بوده است.

پس از بررسی به عمل آمده در كتاب مقدس قرآن مجید و احادیث و روایات می توان مطالب مطرح شده در خصوص مسائل زنان را به چهار دستة زنان و اقتصاد، عدم خشونت علیه زنان، بهداشت زنان و تساوی در آفرینش تقسیم نمود كه شرح مفصل آیات و روایات به شرح ذیل میباشد:

الف-زنان و اقتصاد: در خصوص تأكید و توجه اسلام به مساله اقتصاد و زنان 11 آیه از سوره های مباركه، شوری، بقره، نساء و احزاب از قرآن مجید و 2 حدیث را می توان یافت كه به برخی از آنان اشاره می گردد:

«والذین استجابوا لربهم و اقاموا الصلوه و امرهم شوری بینهم ورزقنهم ینفقون» (شوری، 38) و آنانكه امر خدا را اجابت و اطاعت كردند و نماز بپا داشتند و كارشان را به مشورت یكدیگر انجام دهند و از آنچه روزی آنها كردیم بفقیران انفاق می كنند. «و للمطلقات متاه بالمعروف حقا علی المتقین» (بقره، 241) مردان زنان را كه طلاق دهند بچه یزی بهره مند كنند این كار سزاوار مردم پرهیزكار است.

پیامبر اكرم (ص): «در هدیه و بخشش به فرزندان خود، بین‌ آنها به مساوات رفتار نمایید و در صورتی كه ناگزیر از ترجیح برخی از آنها بر برخی دیگر باشید دختران را بر پسران ترجیح دهید».

ب-رفع تبعیض و خشونت علیه زنان: آیات و روایاتی كه به مساله خشونت علیه زنان پرداخته شده است عبارتند از:

تكویر ایات 8 و 9، نحل آیه 61، بقره ایات 227 و 229 و 230 الی 232،: نساء آیه 3 و 19 و 20 و 35 و 128 و 129، احزاب آیه 35 و 11، حدیث از معصومین (ع) كه به برخی اشاره می گردد:

«و اذا الموده سئلت بأی ذنب قتلت» (تكویر 89) و هنگامی كه از دختران زنده به گور شده باز پرسند. كه آن بیگناهان را شما به چه جرم و گناه كشتید؟

«وان اردتم استبدال زوج مكان زوج و اتیتم احدیهن قنطار فلا تأخذوا منه شیئا اتاخذونه بهتانا و اثما مبینا». (نساء، 20)

اگر خواستید زنی را رها كرده و زنی دیگر به جای او اختیار كنید و مال بسیاری مهر او كرده اید البته نباید چیزی از مهر او باز گیرید آیا به وسیله تهمت زدن به زن مهر او را می گیرید و این گناهی فاش و زشتی این كار آشكار است.

«و لن تستطیعوا ان تعدلوا بین النساء ولو حرصتم فلا تمیلوا كل المیل فتذرواها كالمعلفه و ان تصلحوا و تتقوا فان الله كان غفورا رحیما» (نساء / 129)

شما هرگز نتوانید میان زنان به عدالت رفتار كنید و هرچند راغب و حریص بر عدل و درستی باشید (زیرا حب قلبی به یك زن دون زن دیگری در اثر حسن و جوانی و غیر ان خارج از اختیار شماست) پس بتمام میل خود (حتی در نفقه و كسوه دادن كه اختیاریست) یكی را بهره مند و آن دیگر را محروم نكنید تا او معلق و بلاتكلیف ماند (نه بحظ شوهردار و نه بحكم بی شوهر باشد) و اگر سازش كنید و پرهیزكار باشید همانا خدا بخشنده و مهربان است.

پیامبر اكرم (ص): «هر مردی كه با سخنان خود همسرش را آزار دهد، خداوند از او بخشش و صدقه و حسنه ای را قبول نمی كند، تا زن خود را راضی كند. اگرچه آن مرد روزش را روزه بگیرد و شبها را شب زنده داری كند و در راه خدا برده آزاد نماید و در راه جهاد با دشمنان خدا مبارزه كند، چنین شوهری اولین كسی است كه وار د آتش جهنم می‌شود».

ج-بهداشت: 5 آیه از سوره های بقره، نحل و نور از قرآن مجید به مسأله بهداشت زنان پرداخته است.

«و یسئلونك عم المحیض قل هوالذی فاعتزلوا النساء فی المحیض و لا تقربوهن حتی یطهرن فاذا تطهرن فاتوهن من حیص امركم الله ان الله یحب التوابین و یحب المتهرین» (بقره / 222) سئوال كنند تو را از عادت شدن زنان بگو آن رنجی است برای زنان در آن حال از مباشرت آنان دوری كنید تا آنگاه كه پاك شوند چون طهارت یافتند از آنجا كه خدا دستور داده به آنها نزدیك شوید كه همانا خدا آنانرا كه پیوسته بدرگاهش توبه و انابه كنند و هم پاكیزگان دور از هر آلایش را دوست می دارد.

د-تساوی: در خصوص تساوی و برابری آفرینش انسان 10 آیه از سوره های مباركه آل عمران / 195، مجادله / 22، نجم / 42، علق / 8، نور 3 و 26، نحل / 97، حجرات / 13،
تین / 4 از كتاب آسمانی قرآن مجید به این مسئله پرداخته است كه پاره ای از آنها عبارتند از:

«من عمل صالحا من ذكر او انثی و هو مومن فلنحیینه حیوه طیبه و لنجزینهم اجرهم باحسن ماكانوا یعلمون» (نحل / 97) كسی كه كار نیكی انجام بدهد چه زن باشد چه مرد در حالی كه مومن باشد ما او را در زندگی خوش و با سعادت زنده (ابد) می گردانیم و اجری بسیار بهتر از عمل نیكی كه كرده باو عطا می كنیم.

انسان شخصیتی است كه آغاز .و انجامش هر دو خداست

«ان الی ربك الرجعی» محققا به سوی پروردگار بازخواهد گشت.

«وان الی ربك المنتهی» و كار خلق عالم یسوی خدا منتتهی میشود.

سعه وجودی انسان از خدا تا خداست. مرتبه ای از وجود انسان طبیعت و جسم او می باشد كه در عالم اجسام است و مرتبه ای دیگر از او در عالم وراء عالم عقول است وجود انسان وجود ممتد متصلی است كه از طبیعت تا مقام عندالله ادامه دارد وجودی هرم گونه كه قاعده این هرم جسم و طبیعت انسان و رأس آن مقام عندالله می باشد.

جنسیت یعنی اطلاق زن و مردی تنها در رتبه طبیعت و برزخ مطرح است. كه پس از طی مراحل تكاملی به حیات حقیقی و مافوق بشری مزین می شود تا جایی كه قرآن می فرماید: «...وایدهم بروح منه...» و بروح قدس الهی آنها را موید و منصور  گردانیده. یعنی مرحله بالاتری از روح به آنها عنایت می كنیم در این مرتبه روح اتصاف به مذكر و مونث بودن ندارد.

«لقد خلقنا الانسان فی احسن تقویم ثم رددناه اسفل السافلین» خداوند ضمن این كه خلقت انسان را در بهترین حالت توصیف می كند اما نزول او را هم تا حد اسفل السافلین می داند كه در این سعود و نزول روح انسان مطرح است نه زن و مردی او.

نتیجه گیری

برای زیستن در این دهكده جهانی و رسیدن به توسعه پایدار نیاز به حضور فعال زنان و مردان لایق و كارآمد داریم و نادیده گرفتن نیمی از پیكره های اجتماع یعنی زنان ضربه ای بس مهلك بر پیكره توسعه پایدار فرود می آورد. بررسی‌های به عمل آمده از قرآن مجید و احادیث حاكی از آن است كه 40 آیه از قرآن مجید و 13 حدیث به مسایل اقتصاد و زنان، عدم خشونت علیه زنان، بهداشت زنان و تساوی آفرینش زن و مرد پرداخته است و این بیانگر آن است كه قرآن مجید به عنوان كامل ترین كتاب آسمانی و پیشوایان دینی از زن و جایگاه مهم او در تمام سطوح جامعه آگاهی داشته اند و مسلمانان را به رعایت این نكات مهم ملزم نموده است.

پیشنهادات:

با توجه به بررسی های به عمل آمده و نتایج اخذ شده از مقالة حاضر پیشنهادات ذیل مطرح می گردد:

-شناسایی و معرفی زن برتر در جهان اسلام.

-تلاش و كوشش در جهت ارتقاء سطح آگاهی و دانش زنان جامعه اسلامی

-اهتمام مجدانه در انعكاس فراگیر و ترویج ارزش های اسلامی و شئونات زن مسلمان.

-بالا بردن سطح ارتباط زنان مسلمان با زنان غیر مسلمان

-برگزاری همایش های بین المللی در معرفی زن مسلمان و توانایی های او.

-تلاش در جهت بالا بردن سطح مهارت های زنان

-تجدید نظر در كتب درسی و گنجاندن دروسی كه در شناسایی زن مسلمان با تأكید بر آیات و روایات.

در خاتمه برای تبیین جایگاه اصلی زنان نیاز به مطالعات بیشتری می باشد كه پیشنهاد می گردد مراكز تحقیقاتی حداقل 30% از فعالیت های خود درا به مسائل زنان اختصاص دهند.

منابع و مآخذ:

قرِآن مجید / مستدرك / نهج الفصاحه / بحارالانوار / ...


زنان و اسلام

4 ربابه باقرزاده

4 دبیر

مقدمه

تاریخ معاصر ایران، همواره آكنده از عطر آشنای حضور زنان ایرانی در تمامی عرصه های حیات سیاسی، اجتماعی، مذهبی بوده است و این موضوع در مقاطع بسیار جدی و در دوره های دیگر، رو به ضعف نهاده است. اما در مجموعه تحولات جامعه ایرانی این نقش و حضور سیال و فعال، انكارناپذیر است. به رغم اینكه در طول تاریخ به دلایل مختلف و به واسطه فرهنگ غلط حاكم بر جوامع و نگرشهای متفاوت نسبت به زن و استثمار او، همواره حضور زن در جامعه دچار فراز و نشیب هایی بوده و به او اجازه به نمایش گزاردن قابلیت های ذاتی خود را نداده است ولی با این همه هر جا حضور پیدا كرده توانسته است نقش اصلی و تأثیرگذار خود را بخوبی ایفا نماید. زن ركن اصلی جامعه است و بدون حضور او، امور جامعه‌ رو به انحطاط و نابودی خواهد گذاشت. خدا قابلیت هایی را در وجود او قرار داده كه بدون بهره گیری از آنها بقای زندگی بشری غیرممكن خواهد بود. هرچند خداوند در خلقت زن و مرد تفاوتی قائل نشده و هر دو را مكمل هم قرار داده است ولی متأسفانه با اشاعه فرهنگ غلط و برداشت نادرست آن هنوز خیلی ها این حقیقت را باور ندارند و زن را در مرتبه ای پایین تر از مرد قرار می دهند. در حالی كه از نظر اسلام و قرآن كوچكترین تمایزی در خلقت این دو ركن نیست و ركن اصلی زن است. (زن و مشاركت سیاسی و اجتماعی)

نگرش به زن در ادوار و فرهنگ های گذشته

زن در تمامی اعصار گذشته از چهره هایی بوده است كه همواره مورد تحقیر و آزار و اهانت قرار گرفته است از عرب جاهلی گرفته كه زنده به گور كردن دختران از امور رایج میان آن ها بوده است تا دوره های بعدی كه این آزار و اهانت  كم و بیش به صورت مستمر وجود داشته است. به عنوان مثال در تعلیمات سن پول (1) به زنان اجازه خواندن و نوشتن و آموختن داده نشده – در اسپانیا پس از مدتی بحث و گفتگو رأی دادند فقط مریم عذرا، انسان است و روح خالد دارد و باقی زنان برزخ میان انسان و حیوانند.

چینی ها زن را مصدر ناپاكی و مصیبت می دانستند. (قرآن و مقام زن – سید علی كمالی)

گرچه بعد از ظهور اسلام این آزار و اهانت بسیار تقلیل یافت اما پایان نپذیرفت. از جمله شاه در نظام طاغوتی پوشش چادر را كهنه پرستی و مخصوص زنان سالمند می دانست. و زن خوشبخت دیروز از نظر آن نظام كسی بود كه می كوشید از راه خودآرایی به عنوان دختر شایسته انتخاب شود.

نظر قرآن و نبی در باره مقام زن

مقام زن در اسلام چنان است كه در قرآن مجید دومین سوره مفصل قرآن به نام (النسا) نامیده شده و در ده سوره دیگر از قرآن مجید مسائلی مربوط به حقوق و منزلت زنان هست و همه جا در خطاب های عام قرآن زنان مورد خطابند. قرآن این اتهام دروغ و مغرضانه را كه اسلام برای زنان ارزشی قائل نیست به كلی منتفی می سازد.

در واقع تاریخ از زبان خود قرآن نیز آمده كه در جریان فتح مكه پیامبر اكرم (ص) با زنان بیعت كرد كه آنان را بیت النساء می نامند. در روزگاری كه پدر از داشتن دختر ناخشنود بود رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرمود: البنات حسنان دختران در خانه پدران حسنه الهی اند.

در جامعه ای كه برای زنان چندان ارج و بهایی قائل نبودند پیامبر اكرم (ص) با الهامات از قرآن و دین مبین اسلام می فرمود: زن،‌بوی خوش و نماز در مكتب من محبوب اند.

بنابراین در شرایطی كه دختر ننگ و عار بود (پیامبر خدا (ص) دست دختر خود را بوسه می زند و دختر را ریحانه و رحمت معرفی می نمود و لقب ام ابیها را به دختر عزیز و گرامیشان می دادند. از نظر قرآن زن در آفرینش و در بعد روحی و جسمی از همان گوهری آفریده شده كه مرد آفریده شده است و هر دو در جوهر و ماهیت یكسانند.

یا ایها الناس اتقوا ربكم الذی خلقكم من نفس واحده و خلق منهازوجها – (ای مردم بپرهیزید از خدایی كه شما را از یك نفس و ریشه واحد آفرید و پس از آن از همان ریشه همسرش را آفرید). (سوره نساء آیه 1) قرآن در جایی دیگر می فرماید هن لباس لكم و انتم لباس لهن: زنان پوشش و زینت شما هستند و شما زینت و پوشش آنها (بقره 187)

همچنین در موارد بسیار می فرماید خداوند از جنس خود شما برای شما همسر آفرید. (روم 21، نساء،‌ آل عمران)

یكی دیگر از نظریه های تحقیرآمیز نسبت به زن این است كه او نمی تواند به مقام های معنوی برسد یا نمی تواند به مقام قرب الهی آن طور كه مردان می رسند، برسد. در حالی كه قرآن در موارد متعدد تصریح كرده كه پاداش اخروی و قرب الهی  مربوط به جنسیت نیست و به ایمان و عمل مربوط است. قرآن در كنار هر مرد بزرگ و قدیس از یك زن بزرگ و قدیسه یاد می كند از همسران آدم و ابراهیم و مادران موسی و عیسی تجلیل شایانی كرده است.

نظر اسلام نسبت به حقوق زن و مرد

آنچه در اسلام مطرح است این مسئله می باشد كه زن و مرد به دلیل اینكه یكی زن است و دیگری مرد، در جهات زیادی مشابه یكدیگر نیستند. جهان برای آنهای یك جور نیست.

خلقت و طبیعت آنها را یكنواخت نخواسته است و همین جهات ایجاب می كند كه از لحاظ بسیاری از جمله حقوق و تكالیف و مجازاتها، وضع مشابه ای نداشته است.

بنابراین اسلام از حقوق متساوی نه متشابه میان زن و مرد خبر داده است و دلیل این مدعا این است كه دستگاه خلقت هر نوعی از انواع موجودات را در مداری مخصوص خود قرار داده است و سعادت او را هم در این قرار داده كه در مدار طبیعی خودش حركت كند. دستگاه آفرینش در این كار خود هدف دارد و این سندها را بصورت تصادف و از روی بی خبری و ناآگاهی بدست مخلوقات نداده است.

ریشه و اسا حقوق خانوادگی را مانند سایر حقوق در طبیعت باید جستجو كرد از استعدادهای طبیعی زن و مرد و انواع سندهایی كه خلقت بدست‌انها سپرده است می توانیم بفهمیم با توجه به تفاوت هایی كه بین زن و مرد از نظر جسمی و روحی و استعدادهای خاص هر یك وجود دارد، اسلام بر این نظر است كه حقوق مساوی نه مشابه میان‌ آنها حكمفرما است.

اسلام و قرآن زن را دارای حقوق اقتصادی می داند و به زن استقلال اقتصادی می دهد از آن جمله مسئله ارث بردن زن عنوانی بود كه عرب جاهلیت نمی پذیرفت اما قرآن این حق را برای زن تثبیت كرد.

نگرش اسلام به حضور و فعالیت سیاسی و اجتماعی و اقتصادی زنان

پیش از فتح مكه، ابوسفیان كه پیمان نامه حدیبیه را نقض كرده بود به مدینه آمد تا مسأله را به نفع خود حل و فصل كند از این رو به دیدار بزرگان مدینه از جمله پیامبر (ص) رفت تا امان نامه بگیرد و این كار عملی نشد. سپس به دیدار فاطمه (س) شتافت ولی مقصود وی حاصل نگشت.

از این فراز از تاریخ بدست می آید كه فاطمه (س) در امور اجتماعی، سیاسی، دخالت داشت و ابوسفیان به او مراجعه كرد ولی آن حضرت وساطت را قبول نكرد. در بیعت عقبه ثانی دو زن شركت داشتند یك نسیبه دئختر كعب و دیگر اسماء دختر عمرو بن عدی. دقت در احادیث نبوی بیانگر این حقیقت است كه حضور مخرب، ممنوع است نه حضور سازنده و هدفمند.

از نظر اسلام زن و مرد هر دو در اجتماع دهر كدام در محدوده خاص خود فعالیت می كنند از جمله مدیریت مالی و انجام امور اقتصادی و اجتماعی و مسائلی كه نیاز به قوه تعلق و نیروی بدنی دارد از وظایف مردان و جهاتی كه نیاز به عواطف دارد مانند تعلیم و تربیت فرزندان و پرستاری به زنان مربوط می شود. پس همانطور كه مردان باید در امور سیاسی دخالت كنند زنان نیز باید دخالت كنند و جامعه را حفظ نمایند. (جایگاه در اندیشه امام خمینی)

نقش و حضور زنان در فعالیت های اجتماعی و فرهنگی و سیاسی به قدری بود كه یكی از مؤثرترین اقدامات و برنامه های قدرتهای استعمارگر در زمان دولت قاجار اقدام آنها بر علیه دشخصیت زن مسلمان از طریق مبارزه با حجاب و ملعبه قرار دادن او بود. ابر جنایتكاران كه ادامه حیات خویش را در اسارت ملتها بویژه ملتهای مسلمان می دانستند دریافته بودند كه در مشروطه و پس از آن نیز در زنان، بویژه قشر متوسط محروم آنان هستند كه می توانند با قیام خود مردان را به میدان بكشند (صحیفه نور امام خمینی) حتی قبل از مشروطیت زنانی ایرانی همواره نقش مؤثری در عرصه های مختلف اجتماعی از جمله ادب، نقاشی، حدیث، فقه و ... داشتند. از جمله در قرن چهارم ام عبدالرحمان – (محدث) در قرن ششم – آبش خاتون – (حاكم كرمان) قرن هفتم – پادشاه خاتون – (حاكم كرمان)

تا جایی كه در دوران پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش و حضور زنان بسیار آشكار و متبلور  بود و این زنان بودند كه با ایمان و شجاعت خود به همسران و فرزندان روحیه می دادند و در پشت جبهه هم فعالیت های وسیعی را انجام می دادند (سیمای زن در كلام امام خمینی)

از نظر اقتصادی نیز زنان با حفظ شئونات اسلامی همپای مردان می توانند در محیط بیرون از خانه كار كنند و مثلاً به تأسیس كارخانه ای اقدام كنند. در آینده تاریخ و در دوران ظهور نیز زنان نقش اجتماعی مهمی دارند و در انقلاب جهانی امام مهدی (عج) شركتع می كنند. در روایتی از امام باقر (ع) است كه بخدا سوگند 313 تن از مردان نزد داو آیند كه با آنان 50 زن نیز هست. (زن – دین – سیاست – زهرا آیت اللهی)

جایگاه و حقوق زن از دیدگاه حضرت امام

امام خمینی جایگاه را از دیدگاه اسلام بارها بیان داشته اند از دیدگاه ایشان زن دارای مرتبه و منزلتی است كه هیچ مكتب و مرام فمنیستی كه زن را تا سطح یك ملعبه و یا ابزار كار نزول داده است یارای دسترسی به آن را ندارد ایشان با اشاره به روز زن با بیان منزلت حضرت فاطمه (س) در باره جایگاه زن می فرمایند:

فردا روز زن است، روز زنی است كه عالم به او افتخار دارد. روز زنی است كه دخترش در مقابل حكومت های جبار ایستالد و حرفهایی زد كه همه می دانید.

مبارك باید بر همه ملت ایران بویژه زنان – روز پرافتخار ولادت زنی كه از معجزات تاریخ و افتخارات عالم وجود است در مكتب امام خمینی زن بسیار تكریم شده و در اوج والایی قرار دارد ایشان می فرمایند: اسلام زنان را نجات داده است از آن چیزهایی كه در جاهلیت بود.

آنقدری كه اسلام تا حدی به زنان خدمت كرده كه به مردان خدمت نكرده است. زمانی كه پیامبر اسلام آمد زنان را هیچ حساب می كردند. اما اسلام زن ها را قدرت داده است.

اسلام نظر خاص بر شما بانوان دارد، اسلام از وقتی كه ظهور كرد در جزیره العرب، بانوان حیثیت خودشان را پیش مردان از دست داده بودند، اسلام آن ها را سربلند و سرافراز كرد، اسلام آن ها را با مردان مساوی كرد. عنایتی كه اسلام به بانوان دارد بیشتر از عنایتی است كه بر مردان دارد در نظام اسلامی، زن همان حقوقی را دارد كه مرد دارد، حق تحصیل، حق كار، حق مالكیت، حق رأی دادن، حق رأی گرفتن، لیكن هم در مرد، مواردی است كه چیزهایی به دلیل پیدایش مفاسد بر او حرام است و هم در زن مواردی است كه به دلیل اینكه مفسده می آفریند. حرام است

نتیجه گیری

زن در دیدگاه اسلام با مرد در حقیقت اسلام و سیر تكاملی تفاوتی ندارد، بر این اساس در عرصه های اساسی هر دو دوش به دوش هم پیش می روند از جمله:

1-در عرصه كمال و سیر تكامل علمی 2-در عرصه جزا و دست یابی به پاداش الهی 3-در عرصه جنت و دست یابی به مقامات اخروی 4-در عرصه تقرب و دست یابی به مقامات معنوی 5-در عرصه فعالیت سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی

بررسی تطبیقی نقش تحصیلات زنان در میزان سازمان یافتگی جنبش های زنان

در كشورهای ایران، تركیه، آمریكا

عوامل موثر بر میزان فعالیت ورزشی بانوان

بررسی تطبیقی جنبش زنان و عوامل موثر بر آن در كشورهای تركیه، آمریكا و ایران

شیوه عملكرد سازمان های موثر در جنبش انقلابی 1357 ایران بر اساس نظرات چارلز تیلی

چكیده

موضوع این بررسی مقایسه جایگاه سازمان یافتگی جنبش زنان در سه كشور ایران، آمریكا و تركیه، متاثر از میزان تحصیلات آن‌ها، با فرض ارتباط مستقیم بین سطح آگاهی زنان و میزان تحصیلات آن‌ها بر اساس دیدگاه تیلی و سازمانی می باشد، روش مورد استفاده نیز تطبیقی است.

بر اساس دیدگاه تیلی یكی از مهمترین عوامل موثر در میزان موفقیت جنبش های اجتماعی كم و كیف سازماندهی این جنبش ها می باشد. و سازماندهی و شاخص‌های آن به شدت تحت تأثیر میزان آگاهی جمعی اعضای جنبش می باشد.

از آنجا كه بررسی اسنادی سنجش میزان آگاهی با محدودیت هایی مواجه است، میزان آگاهی زنان متأثر از سطح تحصیلات زنان مورد  بررسی قرار گرفت.

نتیجه آن كه كشور آمریكا تحت تأثیر بالاترین میزان تحصیلات زنان دارای سازمان یافتگی انجمنی و رتبه اول كم و كیف سازماندهی در بین كشورهای نمونه می باشد، در حالی كه ایران با توجه به رشد چشمگیر سطح تحصیلات زنان در سال های اخیر شاهد رشد انفجاری كم و كیف سازماندهی جنبش زنان و رتبه دوم می باشد، در تركیه نیز حركت بطئی رشد سازمان یافتگی جنبش زنان متأثر از میزان تحصیلات آنها مشاهده می شود.

طرح مسئله:

در فرآیند توسعه پایدار، انسان سالم در تمامی ابعاد به عنوان محور توسعه مطرح می باشد. اما قصور طولانی مدت جوامع مرد سالار در مورد زنان باعث شده كه رسیدن به شرایط برابر انسانی تقریباً در تمام كشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه پرهزینه و با چالش بسیار تنها از طریق ورود به صحنه منازعه، با كسب خودآگاهی جمعی و تشكل سازمانی هدفمند امكان پذیر گشته است. و این چنین است كه ضرورتاً جنبش زنان شكل می گیرد. هدف اصلی در این بررسی عبارت است از:

مقایسه جایگاه سازمان یافتگی جنبش زنان در سه كشور ایران، آمریكا و تركیه، متاثر از میزان تحصیلات آنها، با فرض ارتباط مستقیم بین سطح آگاهی زنان و میزان تحصیلات آنها بر اساس دیدگاه تیلی و سازمانی، با استفاده از روش تطبیقی است.

در استفاده از روش مقایسه نیز دو رهیافت توجه به عامل میزان اختلاف و شباهت، كشورهای نمونه نقش اساسی را ایفا كرده است.

در زمینه ارتباط بین تحصیلات و میزان آگاهی زنان باید گفت كه افزایش زنان تحصیل كرده در جامعه، نه تنها روند توسعه را تسریع می كند بلكه موجب آگاهی هرچه بیشتر زنان به موقعیت و حقوق خویش می شود، در نتیجه انتظارات و تقاضاهای جدید را در سطح جامعه مطرح می كند مانند تقاضای ورود به حیطه های تصمیم گیری چون مشاركت سیاسی، مدیریت شغلی و ...

بطوریكه می توان مهم ترین عامل درونی عدم آگاهی زنان را بی سوادی و كمبود اطلاعات و آگاهی های زنان از حقوق و تكالیف خود دانست كه حتی گستره ی ارتباط فرد، یعنی محدوده كسانی را كه فرد با آنها ارتباط دارد، میزان اعتماد به نفس و میزان عقلایی كردن امور را توسط زنان تحت تأثیر قرار می دهد.


بررسی میزان سازمان یافتگی جنبش كشورهای نمونه:

بررسی كیفیت سازمان دهی جنبش زنان با استفاده از متغیرهایی چون نوع سازماندهی، گستردگی جغرافیایی، گستردگی اجتماعی. ایدئولوژی، رهبری صورت گرفته و بر این اساس می توان انواع گروه های زیر را برشمرد:

گروههای سازمان یافته جماعتی:

دارای سازمان دهی پخش و غیر منسجم می باشد، ویژگی محلی دارند، تشكیلات آنها محدود و موضعی است ایدئولوژی جذاب و فراگیر دارند، اما در عین حال قدرت عمل جمعی این گروه‌ها پایین است.

گروههای سازمان یافته انجمنی:

دارای سازماندهی جدی، منضبط، تشكیلات وسیع و پیچیده هستند به دلیل غیرمحلی بودن و گستردگی اجتماعی مختص یك گروه و قشر خاص هستند و ایدئولوژی غیرجذاب و محدود به گروههای خاص دارند، اما توان سازماندهی و بسیج بالایی را در بین اعضای خود دارند.

در بررسی كیفیت سامان دهی، قوی ترین سازمان های زنان سه كشور مورد مقایسه قرار گرفته اند، كه در آمریكا (NOW) «سازمان ملی زنان» یا «ناو»، در تركیه اتحادیه ملی زنان و در ایران مركز امور مشاركت زنان می باشد.

در آمریكا «سازمان ملی زنان» نخستین، بزرگترین و شناخته شده ترین سازمان است كه در سال 1966 تشكیل شد. این سازمان معمولاً به عنوان نماینده اصلی جناح لیبرال موج دوم فمنیسم شناخته می شود كه امروزه به عنوان سازمان فعال در موج اصلی مطرح هستند. در واقع زنانی كه به این سازمان شكل دادند نمایندگان سه جریان بودند كه به هم پیوستند. «ناو» ساختاری كم و بیش منسجم دارد و بسیاری از تصمیمات در سطح ملی و بدون نظرخواهی از شعب اتخاذ می شود و در نتیجه نوعی نارضایتی در سطح شعب از عملكرد بیش از حد مستقل سازمان ملی وجود دارد و شعب همیشه خواهان استقلال كامل بوده و می خواستند كه «ناو» در سطح ملی فقط به منزله مركزی برای تأمین اطلاعات، توصیه و حمایت از شعب عمل می كند. امروزه بعنوان بزرگترین سازمان فمینیستی در ایالات متحده، این سازمان 550 شعبه در ایالات مختلف و 250000 عضو دارد.

علاوه بر این در دهه های 80 و 90 جنبش های زنان اشكال متنوعی یافت كه منجر به ظهور فمنیسم های متفاوت و مركب گردید كه به نوعی، دارای منافع و یا مشكلات خاص (مانند زنان رنگین پوست، زنان هم جنس گرا، زنان كهنسال، زنان چاق، زنان معلول و غیره) هستند.

یكی از قدیمی ترین و بزرگترین سازمان های غیررسمی زنان تركیه كه عمدتاً با گرایشات فمنیسم لائیك فعالیت می كند عبارت است از اتحادیه مزنان تركیه، این اتحادیه در سال 1924 تأسیس و بعداً منحل گردید و بار دیگر در سال 1926 آغاز به كار نمود. اتحادیه زنان تركیه یك سازمان غیر سیاسی است اما اغلب در موضوعات سیاسی مخصوصاً مسائل سیاسی مربوط به زنان شركت می جوید و به صورت قوی از سكولار حمایت می كند. به طور كلی می توان گفت كه فعالان این گروه بیشتر زنان جوان تر و به شدت لائیك می باشند كه اكثراً در جنبش های دانشجویی، حقوق مدنی، صلح و ... فعال می باشند.

و از آنجا كه ممنوعیت احزاب و تشكل های سیاسی در زمینه گسترش مذهب و اسلام وجود دارد، لذا فمنیسم های اسلام گرا در تركیه عمدتاً از طریق جذب در احزاب سیاسی سازماندهی می شوند و تشكل مستقل و سازمانی خاص در این زمینه و جود ندارد و به طور كلی دولت جهت پیشبرد موقعیت زنان و پر كردن شكاف جنسیتی احكام و دستورات مختلفی ابلاغ نموده است كه منجر با تأسیس نهادهای دولتی بیش از 15 مورد گشته است كه مهم ترین آنان در سال 1371 منجر به تأسیس سازمان مزبور گردید، این سازمان به شكل نیمه دولتی به عنوان مركزی برای ارتقای حقوق انسانی و عینیت بخشی به احكام اسلامی در باره زنان می باشد.

در یك نتیجه گیری كلی در مقایسه میزان سازمان دهی جنبش زنان در سه كشور نمونه باید گفت:

از جهت كمیت سازماندهی، آمریكا رتبه اول را دارا می باشد، اما در مورد ایران و تركیه، دلیل خاصی بر ارجحیت یكی بر دیگر بدست نیامد جز اینكه در دهه اخیر در ایران سازمان های مستقل زنان رشد انفجاری داشته اند، در حالی كه در تركیه به جز در گرایش‌های مذهبی زنان به برخی احزاب، رشد بطئی سازمان های مستقل زنان ادامه دارد.

از نظر بررسی میزان كیفیت سازمان دهی در سه كشور نمونه می توان به طور خلاصه جدول زیر را مورد توجه قرار داد.

كیفیت سازماندهی در سازمان های زنان كشورهای نمونه

ویژگی مورد نظر

                     كشور و سازمان مورد بررسی

دفتر امور مشاركت زنان در ایران

ناو در آمریكا

اتحادیه ملی زنان در تركیه

استقلال مالی

-

+

-

قوانین ثابت و سلسله مراتب جدی

+

-

+

ایدئولوژی فراگیر

+

-

-

گستردگی جغرافیایی

در سطح سازماندهی دولتی

در سطح ملی

در چند شهر بزرگ

گستردگی اجتماعی

عضوگیری ندارد

عمدتاً زنان سفید پوست

قشر نخبه و تحصیل كرده

رهبری

معمولی

موقعیت مسلط

معمولی

نوع سازماندهی

جماعتی

انجمنی

جماعتی

توضیح جداول:

+ : وجود دارد.                   - : وجود ندارد.

بررسی میزان تحصیلات زنان كشورهای نمونه:

آمریكا از نظر پوشش تحصیلات زنان رتبه دوم جهان بعد از كانادا را دارا می باشد و نیز از جهت تفكیك جنسی، تفاوتی بین نرخ تحصیلات زنان و مردان نمی باشد، جز آنكه رشد مثبت تر در بیشتر سطوح قابل مشاهده می باشد. لذا بالاترین سطح آگاهی در بین كشورهای نمونه مربوط به آمریكا می باشد.

در ایران نیز افزایش سطح سواد زنان ملموس می باشد، البته امروزه در میزان تحصیلات تفاوت جنسی به نفع زنان در ایران مشاهده می گردد، به طوری كه 58% دانش آموزان پیش دانشگاهی، 4/61% قبول شدگان كنكور سراسری را دختران تشكیل می دهند و نرخ سواد آموزان 2/74% می باشد. اما بهره گیری زنان در سطح شهر و روستا یكسان نمی باشد، پس می توان نتیجه گرفت سطح آگاهی زنان ایران رتبه دوم را دارا می باشد.

در تركیه ضمن تأیید افزایش سطح تحصیلات بانوان باید گفت كه نكته مهم این است كه با افزایش سطح تحصیلات، افزایش تفاوت جنسی در تحصیلات به نفع مردان را شاهد هستیم، به طوری كه در مقابل 100 مرد مشغول به تحصیل در بخش آموزش عالی، 77 زن مشغول به تحصیل هستند و تنها یك سوم زنان از تحصیلات برخوردار هستند، ضمن اینكه بهره گیری از سواد در سطح شهر و روستا یكسان نمی باشند. در نتیجه زنان تركیه رتبه سوم سطح آگاهی را به خود اختصاص داده اند.

جهت دریافت فایل بررسی عوامل موثر بر خشونت مردان علیه زنان در خانواده لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 5,900 تومان

خرید

برچسب ها : بررسی عوامل موثر بر خشونت مردان علیه زنان در خانواده , دانلود بررسی عوامل موثر بر خشونت مردان علیه زنان در خانواده , خشونت مردان , خشونت مردان علیه زنان در خانواده , زنان , جایگاه و حقوق زن , خانواده , نظر قرآن و نبی در باره مقام زن , خشونت مردان علیه زنان , علوم اجتماعی , , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر