از این دیدگاه اعتیاد رفتاری است كه توسط فرد انتخاب میشود معتاد كسی است كه به جامعه و مردم آن ؟؟ نمیگذارد احساس مسئولیت نمیكند چنین فردی موجودی بی مبالات و فاسد است معتاد با انتخای این رفتار به خانواده و جامعه زیان میرساند كمك به معتاد تا زمانی كه به اعتاید دچار است كاری عبث و بیهوده است مجازات معتاد امری طبیعی است قبول این دیدگاه نظری به معنای
قیمت فایل فقط 3,900 تومان
عوامل موثر بر ترک اعتیاد
فصل اول : كلیات
مقدمه :
نظریات متخصصان درباره اعتیاد :
پرسشهای زیادی درباره اعتیاد در جامعه مطرح میشود هر یك از متخصصان، كارشناسان و مردم جامعه از زاویهای خاص بر مسئله نگاه میكند و متناسب با دیدگاه خود راه حلهایی را عرضه میكنند. پرسش مهمی كه در این دوره از زمان بیشتر به چشممی خورد این است كه آیا اعتیاد یك مشكل فردی است یا اجتماعی، آیا اعتیاد یك بیماری یا انحرافی اخلاقی است ؟ آیا اعتیاد به ساخت اجتماعی و اتفاقاتی كه در نهادهای آن میافتد مرتبط است ؟ آیا اعتیاد زاییده مناطق فقیر، حاشیه نشین و محروم جامعه است ؟
نگرش به اعتیاد به عنوان یك عملی خلاف اخلاق :
از این دیدگاه اعتیاد رفتاری است كه توسط فرد انتخاب میشود. معتاد كسی است كه به جامعه و مردم آن ؟؟ نمیگذارد. احساس مسئولیت نمیكند. چنین فردی موجودی بی مبالات و فاسد است. معتاد با انتخای این رفتار به خانواده و جامعه زیان میرساند كمك به معتاد تا زمانی كه به اعتاید دچار است كاری عبث و بیهوده است. مجازات معتاد امری طبیعی است. قبول این دیدگاه نظری به معنای آن است كه مطالعته درباره ماهیت آن لازم نیسیت نو راه مقابله با آن همان مجازات است. اظهار نظرها نشان میدهد كه دولت هابا اعمال این روش نتوانستهاند بر اعتاید غلبه كند.
ارزیابی آمادگی تصمیم به ترك اعتیاد :
ارزیابی آمادگی از جمله گامهای دیگر پیش از اجرای برنامه است كه هیچ گاه در برنامههای پیشگیری و درمان اعتاید در ایران اجرا نشده است. در این نوع ارزیابی مایلیم بدانیم جامعه تا چه حدودی از مشكل و ضرورت اقدام برای رفع آن مشكل آگاه است. جدول اولیه آمادگی اجتماعی مبتنی بر مفهوم آمادی روان شناختی است كه پروكاسكا (1979) آن را توصیه كرده است. جوامع نیز در این الگو همانند هر فرد از مراحل و درجات مختلف آگاهی از مشكل و ضرورت تغییر آن میگذرند.
الف ـ مرحله پیش تاملی :در این مرحله حداقل آگاهی از مشكل وجود دارد و انگیزهای برای تغییر وجود ندارد.
ب ـمرحله تاملی :در این مرحله فرد یا جامعه از مشكل آگاه است اما برای مقابله با آن تعهدی را نمیپذیرد، ولی تمایل به رفع آن ایجاد میشود.
ج ـ مرحله آمادگی : به خساراتی كه مشكل به بار میآورد توجه میشود و تلاشهایی ابتایی برای حل آن صورت میگیرد.
د ـ مرحله عمل :برای حل مشكل اقدام حدس صورت میگیرد.
ه ـ مرحله نگهداری :وضعیت مساعد میشود و برای مدتی به حال اول باز میگردد.
طرح مسئله :عوامل موثر بر تصمیم به ترك اعتیاد
الف ـ علل تگرایش به سوء مصرف مواد
اعتیاد یك بیماری زیست شناختی، روان شناختی و اجتماعی است. عوامل متعددی در ایجاد سوء مصرف و اعتیاد موثر هستند كه در تعامل با یكدیگر منجر به شروع مصرف و سپس اعتیاد میشوند عوامل موثر بر فرد، محیط فرد و عوامل اجتماعی، در هم بافته و بر یكدیگر تاثیر میگذارند. درك كلیه علل و عوامل زمینهای موحب میشووند تا روند پیشگیری، شناسایی درمان و پیگیری به طور هدفمند طرح ریزی شود. بنابراین آشنایی با عوامل زمینه ساز و مستعد كننده اعتیاد و نیز عوامل حفاظت كننده از دو جهت ضرورت دارد.
1ـ آشنایی افراد در معرض خطر اعتیاد و اقدامات پیشگیرانه لازم برای آنان
2ـ انتخاب نوع درمان و اقدامات خدماتی، حمایتی و مشاورهای لازم برای معتادان
بـ معتاد كیست ؟
آیا كسی كه یك بار مصرف مخدر یا سیگار داشته فمعتاد تلقی خواهد شد یا خیر ؟ نشانههای آن چیست ؟
ج ـ پیشگیری از اعتیاد :
یعنی به كارگیری اقداماتی كه منجر به كاهش ابتلای افراد به اعتیاد میشود به عبارت دیگر پیشگیری شامل فعالیتهایی است برای كاهش عواملی كه افراد را در معرض خطر قرار میده دو افزایش عوامل افراد را در برابر مصرف حفاظت میكند. بنابراین شناسایی كامل این عوامل جهت موثر بودن فعالیتهای پیشگیرانه ضروری است.
د ـ انواع مواد مخدر و ضررات و اثرات آن :
شاید در روزگار قدیم، مواد مخدر به عنوان یك داروی شفا بخش مورد استفاده قرار میگرفت ولی امروزه پدیده مواد مخدر و جرائم مرتبط با آن یك معذل اساسی برای بسیاری از كشورهای جهان تبدیل شده است و تاثیر عمیقی بر تمام افراد و جوامع سراسر جهان دارد. برخی مواد میتوانند هم بر حالات روانی دریافیت درونی ( مثل خلق ) تاثیر بگذارد و هم بر فعالیتهای مشهود بیرونی ( یعنی رفتار ) مواد میتواند نشانههای روانی ـعصبی بوجود آورند كه از نشانههای اختلالات روانی شایع بدون علت معلوم، غیر قابل تفكیك است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت كه اختلالات روانی اولیه و اختلالات مربوط به مصرف مواد احتمالا با هم ارتباط دارد.
طرح مسئله و بیان ضرورت آن :
بررسیهای عوامل بر معتاد شدن ( بطور كلی ) وضعیتهای اجتماعی و وجود مرزهای باز كشور ( ایران ) معتاد شدن جوانان از هم پاشیده شدن خانوادهها ـوجود مشكلات متعدد اجتماعی و خانوادگی برای افراد معتاد كه منجر به تصمیم گیری برای ترك اعتیاد میشود. و حال ما با توجه به خانمان سوز بودن اعتیاد ـ و مهم بودن وجود فرد سالم برای جامعه به بررسی عوامل موثر بر تصمیم گیری به ترك اعتیاد میپردازیم.
بررسی عوامل چون طبقات اجتماعی ـ خانوادگی ـ جنسیت ـ سن و سال و. ..
فرضیات تحقیق
5ـ هر چه میزان فشار خانواده بیشتر باشد سرعت تصمیم گیری به ترك اعتیاد بیشتر است.
6ـ هر چه میزان استفاده از كالاهای فرهنگی بیشتر باشد مدت زمان بیشتری افراد در ترك میمانند.
7ـ هر چه میزان درآمد ماهیانه افراد بیشتر باشد، مدت زمان بیشتری افراد در ترك میمانند.
8ـ هر چه افراد تخصص بیشتری در شغلشان داشته باشند مدت زمان بیشتری در ترك میمانند.
فصل دوم : پیشینه تحقیق
سوابق پژوهشی :
1ـ چكیده مباحث مطرح شده در محور اعتیاد ـ محمد علی عبداللهی ( دبیر همایش و رئیس انجمن جامعه شناسان ایران ) ـ جعفر سخاوت
2ـ اصول پیشگیری اولیه از سوء مصرف مواد ـ دكتر آفرین رحیمی موقر ـروانپزشك.
3ـ تاریخچه مواد مخدر ـعلی اصغر خواجویی
4ـ روان شناسی اعتیاد
5ـ علل گرایش به سوء مصرف
6ـ اختلالات وابسته به مواد مخدر
مبانی نظری ـ چهارچوب نظری :
ـ عوامل اجتماعی ـ (پایگاه اجتماعی ) را به عنوان یك كل ثابت در نظر میگیریم. كه بر حسب جنسیت ـسن و سال ـ طبقات اجتماعی ـ وضعیت خانوادگی. مجرد بودن و متاهل بودن ـ درآمد ـ اشتغال ـتحصیلات ـ فرهنگ استاندارد زندگی یا موقعیتهای مسئولیتی فرد معتاد چه قبل از دچار شدن به اعتیاد و محیط و شرایطی كه ممكن است بر وی تاثیر بگذارد تا به اعتیاد دچار شود. و چه در زمان اعتیاد و مشكلاتی كه برای وی از تمام نظارت اجتماعی ذكر شد. و همچنین مسئولیتها و شرایط موثر به ترك اعتیاد كه در زندگی فرد معتاد سنجیده میشود.
اجزاءذكر شده با یكدیگر یك ارتباط درونی دارند و تاثیر گذار هستند بر عوامل موثر بر تصمیم به ترك اعتیاد در عوامل موثر بر تصمیم گیری به ترك اعتیاد قشربندی اجتماعی است كه میتوان طبقه، جنسیت، نژاد، قومیت، سن و توانایی را بر شمرد.
عدهای عقیده دارند كسانی كه در بالای نردبان اجتماعی قرار میگیرند و به اعتیاد گرفتار شدهاند تصمیم به ترك اعتیاد بیشتر نصیبشان خواهد شد.
برخی شاخصهای شانس بر تصمیم گیری به ترك اعتیاد و پاك شدن دوباره عبارتند از: سلامتی، درآمد، تحصیلات، ازدواج، امید به زندگی، فرزندان، مسكن، مالیكتهای كالاهای مصرفی، استرس به فراغت و تن آسایی.
در این مقاله عوامل اجتماعی ( پایگاه اجتماعی ) براساس آرای كارل ماركس، ماكس و برو پی یر بوردیو تنظیم میشود بدین مفهوم كه سه دسته سرمایه منزلتی، ابعاد پایگاه اجتماعی را مشخص میكنند.
ـ سرمایه اقتصادی :
ماركس تعریف دقیقی از طبقه ارائه نداده است اما محققین مختلف برای بررسی مالكیت در مورد تعریف طبقه در اندیشههای او اتفاق نظر دارند. طبقات در تئوری ماركسیستی مجموعههایی از عاملین اجتماعی هستند كه اساسا، و نه انحصاراً توسط موقعیتشان در فرآیند تولید تعریف میشوند به بیان دیگر طبقه اجتماعی، پایگاه مشترك افراد در سازمان اجتماعی تولید و روابط مالكیت است. بنابراین به نظر میرسد كه مالكیت بیشتر كالای مادی موقعیت فرد را در سلسله مراتب اجتماعی بالا میبرد. از سوی دیگر شغل فرد نوعی سرمایه اقتصادی برای وی محسوب میشود. چرا كه با نظر پاركین اشتغال ستون فقرات نظام پاداش دهی همگانی جوامع مدرن غربی است.
ـ سرمایه منزلتی : در حالی كه ماركس تاكید زیادی بر عوامل اقتصادی در تعیین طبقه اجتماعی داشت، و بر قشربندی را پیچیدهتر از وی در نظر گرفت و تلاش كرد میان منابع مختلف تفكیك سلسله مراتبی، تمایز قائل شود. مدل سه وجهی قشربندی اجتماعی و بر مبنای مفاهیم طبقه، منزلت و خوب، یك تفكیك نظام بند، صریح و ضرورری به درون نظریه قشربندی وارد كرد. گروه منزلتی از طریق تلقی و ارزیابی ذهنی از خود و دیگران بوجود میآید كه به وسیله سبكهای زندگی ویژه خود قابل تشخیص است. منابع منزلت اجتماعی عبارتند از :1ـ موقعیت اجتماعی نهادی شده مثل شغل 2ـ دارا بودن ثروت 3ـ قدرت كه از اعتیاد فراوانی بوجود میآورد. 4ـویژگیهای شخصیتی از قبیل زیبائی، قدرت جسمانی، شهامت، شجاعت و هوش كه البته عواملی مانند جنس، نژاد، این با ملت در میزان اعتیاد اثر گذارند. 5ـ بهنجار بودن و بره مندی از ارزشهای انسانی و اخلاقی نیز میتوان مبنی برای احترام و منزلت اجتماعی باشد چرا كه هنجارها ریشه در ارزشها دارند. 6ـخدمات و موقعیتهای بنزرگ. در هر جامعهای افرادی كه خدمات برجسته ایفا میكنند و یا به موقعیتهای ستودنی در زندگی دست یابند، احترام بیشتری از آن خود میكنند.
ـ سرمایه فرهنگی
بوردیو مفهوم فضای اجتماعی را جایگزین مفهوم سنتی طبقه در اندیشههای كسانی چون ماركس میكند و بر این نظر است كه این فضای اجتماعی به وسیله 2 اصل و متداخل بین سرمایه اقتصادی و سرمایه فرهنگی سامان داده میشود. در اولین تقسیمبندی، كه شكل عمودی دارد، عاملانی كه مقادیر زیادی از هر یك از سرمایهها را در اختیار دارند در تقابل با عاملانی كه از همه سرمایهها محرومند، قرار میگیرند. دومین تقابلی كه شكل افقی دارد، در بین كسانی كه سرمایه اقتصادی زیاد اما دارایی فرهنگی كمی دارند و آنهایی كه سرمایه شان عمدتا سرمایهای فرهنگی است بروز میكند. از نظر بوردیو سرمایه فرهنگی میتواند به سه شكل وجود داشته باشد حالت متجسد، حالت عینیت یافته و حالت نهادینه شده. سرمایه فرهنگی در حالت متجسد با كالبد مرتبط است. و مستلزم تجسد است كه نوعی ثروت برونی است كه به جزء جدانشدنی وجود شخص و محدوده و اعمال عادت گونه او تبدیل شده است كه نمیتواند با هدیه یا خرید یا مبادله منتقل شود بلكه در معرض انتقالی وراثتی است. در حالت عینیت یافتگی سرمایه فرهنگی چند خصوصیت دارد كه به شكل اشیاءمادی و رسانههایی چون نوشتهها ـ نقاشیها ـ بناهای تاریخی، ابزارها و. .. نمایان میشود كه در حالت مادیت خود قابل انتقال است كه در واقع با همه نمودهای یك جهان مستقل و منسجم ظاهر میشود. كه اگر چه محصول كنش تاریخی است، از امیال و ارادههای فردی به طول استعدادی فرا میگذرد. احراز مدرك تحصیلی و گواهی نامه صلاحیت فرهنگی كه به لحاظ فرهنگی به صاحبش ارزشی متعارف و ضمانت شده اعطا میكند. حالت نهادینه شده سرمایه فرهنگی است. داشتن مدرك تحصیلی یا اعطای تمایز نهادی به سرمایه فرهنگیای كه در تملك یك مرد خاص قرار میگیرد، این امكان را بوجود میآورد كه صاحبان این صلاحیتها با هم مقایسه و حتی مبادله شود.
قیمت فایل فقط 3,900 تومان
برچسب ها : عوامل موثر بر ترک اعتیاد , طرح توجیهی عوامل موثر بر ترک اعتیاد , روانشناسی , اعتیاد , دانلود عوامل موثر بر ترک اعتیاد , ترک اعتیاد , دانلود طرح توجیهی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه